Начален откъс от "С куче в мафията"

Nachalen_otkas

      Всяка моя поява заедно с Рея - петгодишна немска овчарка - събираше тълпа любопитни около нас.

    Особено ако, помолен, направо на улицата, начевах спонтанна открита демонстрация на някои дресьорски трикове и номера.

     Децата, както винаги, бяха най-отпред. Трупаха се накуп, блъскаха се, спореха и най-често се надпреварваха да споделят това, което сами знаеха или бяха чули, или каквото безкрайната им детска фантазия бе измислила за необикновените способности и възможности на кучето Рея. Част от възрастните също не оставаха по-назад. Още повече, че ставаше въпрос само за едно животно. Те свободно изразяваха комплиментите си, не сдържаха и не криеха възхищението си.

     - О, какво умно куче!? Ах, колко е интелигентно!? Виждал съм, виждал съм кучета ....... но такова ......! Как ли сте го обучили? Брей, че то вас ви слуша повече отколкото мен децата! За жената и тъщата какво да кажа? Нито е инат като първата, нито е тъпо като втората.

     Понякога стълпотворението от хора и интересът към Рея бяха толкова големи, че имах чувството, че се намирам до известна холивудска или спортна звезда. Нищо, че Рея бе само едно куче, нищо че не блестеше с бляскава или друга оригинална външност, нищо че нямаше изключителни физически или спортни достижения. Но Рея, след своевременно, продължително и постоянно обучение, бе получила и постигнала отлична дресировка и умееше неща, на пръв поглед възможни и достъпни само за хората. Често се питах защо, как и откъде точно се взе това куче и какъв би бил животът ми сега и занапред, ако съдбата не ни беше събрала заедно.

     Аз се грижех за Рея. Докато беше до мен, във всеки един момент внимавах и следях за поведението й. Стига да можех, незабавно изпълнявах всички нейни нужди и желания, без дори да се замислям за съпътстващите ме проблеми и неприятности.

     Но знаех, че Рея е готова на най-голямата саможертва - би дала живота си за мен.

     Нещо повече, когато бях част от най-мощната нелегална финансова и престъпна групировка в България, тъкмо кучето много пъти беше ме спасявало или помагало да оцелея, след като попадах в опасни, застрашаващи и дори безизходни за живота ми ситуации. За разлика от много други домашни кучета, с помощта на Рея и нейните умения си осигурявах значителни парични доходи и в едни други, тежки времена, когато аз и семейството ми изпитвахме сериозни финансови и материални затруднения.

А всичко започна от суета и скука.

Мнения на читатели  за книгата: Вижте

Как да си я поръчаме: Вижте

      

                                                                                                                         

  Споделете във Facebook:

  

Share