Интересно

Понеделник, 25 Май 2015г.

                 

                 Предложение минимум 3 в 1

               Как да се помогне по-бързо и адекватно на застрашени и пострадали хора? Едновременно с икономии за държавата. И с равен достъп от всички. И прослава за България в целия свят.

              Накратко. Предлагам към спешен номер 112 да се внедри приложение към смартфоните, с което освен гласово съобщение да може да се изпращат снимки и видеоклипове. Понякога в критична ситуация или бедствие една снимка може да разясни и каже повече от хиляди думи.

            Давам канта родопски домашен екологичен сладолед и дамаджана отлежала ракия на всички, които ми докажат, че предложението ми е поредната глупост или че е забравено старо, а не нещо наистина интересно и ново!

        

       В тези   дни, след като продължават кризисните ситуации навсякъде в страната ни, като през първото полугодие само в рамките на месец в област Смолян на два пъти бе обявявано бедствено положение искам да споделя няколко полезни предложения.

        Безспорно, първо в социалните мрежи. За да може всеки един заинтересувал се от тях да ги допълни, обогати, открие недостатъци или даже измисли нещо съвсем различно, но пак полезно. Това което се предлага e нещо наистина ново, а не забравено старо, и колкото повече различни акъли, съвети, предложения толкова по-добре. Освен това, от опит вече знам, че само в такъв случай институциите и политиците биха се задействали по-бързо и адекватно. Разбира се, ако въобще го направят, въпреки че при практическото осъществяване на поне на част от предложенията ми, ще има не само икономическа полза, но и най-важното - ще спомогнат да се спаси живота и имуществото на застрашени хора. Но моята работа е да ги заявя, а тази на политиците и институциите е да приемат или откажат, или пък както най-често става, да обещаят и после нищо да не направят.

           Но първо. Надеждната и достоверна информация е особено важна и необходима при всяка по-критична ситуация в нашия свят, особено при сериозните бедствия или по-мащабни аварии. Както за вече пострадалите или потенциално застрашените, така и за спасителните и лекарските екипи. Но преди всичко за ръководните органи, на които им се налага под стрес и напрежение да взимат адекватни решения и то при тотална липса на точна и ясна или пък единствено от субективно и хаотично предоставена им информация.

           Следващия пример е измислен, така че не му търсете кусури свързани с пълната реалност. """ Река Черна вследствие на силен дъжд и топене на снеговете, само за час вдига нивото си и започва едновременно да прелива на 5-6 места в Смолян. В района на миньорските блокове, около Стария стадион, на улица „Наталия", в складовете след Бункера, както и в Прогресите в Устово. И родопчани живеещи или работещи в тези места в бясна надпревара започват да звънят на 112, по-освeдомените на дежурните в общината и областна администрация, а връзкарите по стар навик директно на кмета, обл. управител и началника на пожарната. И всеки си има своя лична истина, зор, обяснение, проблеми и страхове. Все пак някои конкретизират точно и реално как стоят нещата, но много за да им се обърне внимание цветисто украсяват и подобно в холивудските катаклизми убедено преувеличават. Например край миньорските блокове реката само от време на време прелива и застрашава единствено лехичките с лук и марули на две пенсионерки. И първо едната, после и другата започват да пищят на 112 –„Отиде ми целия труд и живот, реката всичко залива. Помагайте-еееее". Докато в Устово, положението е наистина критично. Надигналата се вода вече е стигнала първите етажи на блоковете. Вероятно е дори да има жертви. Но тъй като и от там хората казват същото: „ Реката всичко залива. Помагайте-еееее!", възможно е от ръководния кризисен щаб да се заблудят и първо да пратят екип към миньорските блокове, и не нарочно да оставят за по-късно или пък да насочат по-малочислен екип към Прогресите в Устово. """" Подобна ситуация, би могла да възникне и при горските пожари.

                 Някъде са се запалили няколко храста, които така или иначе са в район, където в 99 процента от случаите сами ще си угаснат. Но хората и даже кмета от близкото село, въпреки че дори вятъра духа в противоположната на тях посока, подлудяват 112, че огъня вече е близко и вече застрашава някоя тяхна махаличка. А в същото време различен и вече голям горски пожар, наистина в широк фронт напредва към друго село. И пак от пожарната, заблудени от наплашения кмет / пък може и защото е връзкар/ биха изпратили по-голям екип на първия пожар, вместо към реално заплашващия с огнената си стихия другото село. При последния обилен снеговалеж в Смолян паднаха хиляди дървета, които се стовариха върху къщи, прекъснаха далекопроводи, практически затвориха едновременно почти всички пътища в региона. И все пак имаше места където, сам човек с брадва се справяше и решаваше проблема за няколко минути, докато на други бяха необходими многочислени екипи от хора, както и мощна верижна техника. Подобна бе картината и при свличащата. При над 1200 подадени сигнала на 112, поне в първите часове, просто е невъзможно реално да се прецени обстановката и да се реагира всеки път адекватно и безпогрешно. Но въпреки това в следващите дни от всички нива полетяха десетки обвинения за забавени реакции на екипите, за мудност, незаинтересованост и липса на координация между властите. Като сред безбройните нападки не срещнах и едно конструктивно или дори поучително предложение или съвет. Всички по стар комплесарски навик обвиняваха държавата, сякаш тя най-малкото е някоя всесилна вълшебница можеща всичко да предвиди и предотврати . На моменти си личеше си, че и основната цел на критикуващите бе не да помогнат , а да получат максимално удоволствие и даже изгода заради трудностите, които имат други хора.

           Но все пак накрая, май дойде момента , и нека вече след обобщаване на толкова много проблеми, да разгледаме предложението за поне частичното им разрешаване. Така или иначе пълно щастие няма.

            Статистиката показва че през 2015 година, вече над милион и половина българи ползват смартфони. Със сигурност в бъдеще тази цифра ще расте. Ами защо тогава не се използват всички възможности на телефона? Като освен с стандартното гласово осведомяване на 112, да не се съвместят и другите функции за споделяне, например снимки , кратко видео и локализация. В много случаи една фотография, може да покаже, обясни и демонстрира за даден проблем, намного повече отколкото хиляди думи. Примери могат да се дадат стотици. И не само, както при посечените вече пожари, наводнения, земетресения, производствени аварии, снежни и свлачищни бедствия. Но дори и при чисто медицински проблеми. По снимка на пострадал, ранен или болен един специалист може да даде животоспасяващ съвет, още преди екипите на спешна помощ да стигнат до него и когато вече дори и за тях ще е късно да помогнат. Все пак е ясно, че това е трудно да се реализира в българските условия. Но поне по снимка или видео на ранен и затиснат в колата при катастрофа, може да се прецени дали едновременно с линейката, трябва да тръгне и екип на „Гражданска защита". Първо да се разрежат ламарините на автомобила, за да може едва тогава да се измъкне и помогне докрай и от лекарите на пострадалия. А не първо отива линейка, и чак след това от нея да се викат и служителите от „Гражданска защита".

           Логиката и народно психологичната ситуация в страната показва, че за да се реализира подобно предложение няма как да се използват вече известните Facebook, Twitter, Instagram и т.н. Първо защото те позволяват фалшиви профили, анонимност и от там и сериозни съмнения за достоверността на изпратения и споделен материал, и съответно отговорност при фалшив сигнал. Второ, не всички ползватели на смартфони са наясно с действията на подобни приложения. И трето, част от смартфоните са със изключена функция за пренос на данни.

        Точно затова следва да се разработи отделно специално приложение, единствено с тази цел. Със съответните защитни функции срещу анонимност, като е свързано с номера на телефона. С цифров вход, например 112 за предовратяване на случайното му задействане, но и с възможност да се стартира и при заключен екран на смартфона. Опростено за директно от него правене на снимка или кратко видео. Със способност за едновременно изпращане на данните и разговор с операторите в спешните центрове. С функция за автоматично включване и изключване на локализация, както и преноса на данни, пък и ако могат и последните да не се таксуват, но дано.

            На първо четене изглежда сложно и неизпълнимо. Но за софуерните специалисти им е ясно, че това няма да е особено трудно, нито пък толкова скъпо като проект. Дори ако бъде зададено, като държавна поръчка. Пък и защото само така ще може да бъдат задължени търговците и производителите за в бъдеще да го включват в първоначалните настройки.

           Трудното обаче ще дойде от мудността и консерватизма на институциите и политиците. Ама това го няма другаде по света. Ама ще има фалшиви снимки и сигнали. Ама хората няма да знаят как да го ползват. Ама дали ще струва скъпо? Ама нали пак ще трябва да се променя софтуера на спешните кол центрове?

           Нека предположим , че дори се започне и после по една или друга причина нацяло се провали като проект. Но дори за психическото здраве на нацията много по-важно е поне веднъж да се опита нещо ново и различно. Най-действените и умните отлично знаят, не грешат само хората, които нищо не правят и критикарите. Та нима руснаците и американците от първия си опит полетяха в космоса. Но и тогава и в наши дни, дори човешките жертви не ги спират да се развиват, да търсят нови технологии и технически способи. Нека и България , както се е случвало многократно в миналото, този път и в наши дни опита опита да бъде първа в нещо различно. В този случай дори е минимум три в едно.  Полезно за хората, може съхрани здравето и имуществото им, и даже да спаси живота им. Ще даде най-накрая възможност на инвалиди, основно глухонеми, както и на чужденци да съобщят за възникнал проблем. Икономичекски изгодно. Освен изброените, България би могла да го продаде / предостави на останалите държави. В различни инициативи се дават десетки милиони за реклама, само и само да се спомене името на България по света. А подобно приложение към смартфоните рано или късно ще се ползва от милиарди жители на земята.

            Ако някой си мисли, че това е копи-расте от чужд сайт или идея, на момента съм готов да се закълна в най-милото, че не е така. И тъй като в страната ни, отдавна никой не вярва на клетви, съм готов дори веднага да се подложа на детекторна лъжата и то срещу облог. Пък най-лесното е да потърсите нещо аналогично в Интернет и ме опревергаете. Ето например линкове за  112   и   911   в Google Play.

          Идеални неща на този свят няма. С изключение в невинните детски мечти и в обещанията на политиците. Дано и този път, както и много пъти досега, да не се изчака други държави преди нас да го въведат на практика и чак тогава да се задействаме и ние. Докато пет пъти премерим, те пак да отрежат от първия път. 

Затова няма да бързам засега да споделя и другите интересни предложения.      

 Тъй като, една друга моя идея отпреди 10-на години, две по-късно се внедри първо в други държави, чак след още две в България. Да видим с тази какво ще се случи! Надявям се този път, благодарение на социалните мрежи, да има различен резултат. Още повече, както и при предишната и този път заявявам, че няма да търся никакви финансови и други облаги от държавата. Да се спаси поне един човешки живот, да се реагира адекватно и навреме в поне едно бедствие ще е предостатъчна награда за мен.

               инж. Минчо Красимиров Хаджиев   ← клик за facebook профил

      

Share


Сряда, 13 Февруари 2013г.

Как много лесно да намалим цигарите?

Намалете цигарите без медицина                      Да точно така. Много лесно да се намалят цигарите и то от хора, които по един или друг вече са опитвали да ги оставят напълно, но и така или иначе не са успели. Тогава защо да не опитат дадения по долу начин изключително лесно да ограничат поне количеството им. Младите които си мислят че са най-здравите, умните, смелите, силните и красивите на този свят няма смисъл да продължават. Това е предназначено за нормалните хора. Дори да не сте пушач прочетете го защото може да помогнете на себе си в други подобни обстоятелства или пък на близък.

Всички които пушат отлично знаят от опит, че когато са заети с нещо което изцяло обсебва съзнанието и вниманието им, и в къщи, и на работа, понякога минават и часове без да се сетят за вредния си навик. По същия начин нощем стават до тоалетната или пък да пият вода, и после спокойно си заспиват и така се изнизва близо 1/3 от денонощието без да са запалили.

А когато имат цигари в джоба си, пушачите са спокойни и нормално прекарват времето си, но стига само да изпушат последната и дори посред нощ стават и тръгват към близкото заведение или дежурен магазин.

Всичко това доказва истината, че при пушенето 90 процента зависимостта е психологическа и едва 10 процента примерно се дължи на никотиновия глад на привикналия към него организъм.

И затова дадения тук способ е чисто психологически. И тъкмо заради това е лесен И за да успеете трябва само да спазвате следните няколко наистина елементарни условия:

Share